Legehuse
Byg selv legehus behøver ikke været et uoverskueligt projekt, som ender med et faldefærdigt resultat. At bygge et legehus kan være et projekt for hele familien. Få mine gode råd til at komme i gang.
Legehuse er efterhånden et fast inventar i en hver børnefamilies have. Det kan være et projekt, som forældrene gruer for – og mange forældre tyer ofte til en løsning hos de lokale byggemarkeder. Det behøver dog ikke være en uoverskuelig proces at bygge et legehus. NK Skovservice giver her et par gode råd til, hvordan man gøre byggeprojektet til en god oplevelse for hele familien.
Få alt det praktiske på plads
Legehuse er oftest til børn i aldersgruppen 3 – 11 år. Derfor er det vigtigt at træet, man bruger som udgangspunkt kan holde min. 8 år. Alle træsorter NK Skovservice arbejder med opfylder dette krav, så det er ikke så vigtigt, hvilken slags man vælger til projektet. Det er en smagssag.
Min favorit er Douglas, da det er dejlig lige og let at bygge med. Vælger man en af de røde træsorter, kan man springe overfladebehandlingen over. De er holdbare og imprægneret fra naturens side. Med tiden vil træet blive gråt og få en ’naturlig’ patina, med mindre man aktivt overfladebehandler træet. Dog kan børnene bruge det til at tegne på med kridt.
En fordel ved at vælge dansk træ er, at det er bæredygtigt – man begrænser fragten og CO2-udslippet. Derudover er dansk træ af en høj kvalitet. En anden fordel er, at træ er det materiale børnene kender fra sværdbygning i børnehaven.
Når træet er valgt, er det vigtigt at få planlagt:
Hvor stort skal legehuset være?
Hvor skal det stå?
Hvor mange materialer skal der bruges?
Hvornår skal det laves?
Fremfor alt er det vigtigt, at man har mod på at gøre det selv og er realistisk omkring egne byggeevner.
Gør projektet til et fælles projekt – giv det tid og gør plads til at lave fejl
Tag gerne børnene med på råd. Jo mere, børnene bliver inddraget i beslutningsprocessen, desto større engagement og glæde får de legehus projektet. Husk, at det børnenes hus, så tag byggeprojektet ned i børnehøjde.
Byg legehuset i børnestørrelse – hvis det bliver bygget for stort – ender det oftest bare som opbevaringsrum for havemøbler og redskaber om vinteren. Dog laves legehusene så høje, at de voksne også kan stå oprejst derinde. De oftest bliver en del af legen – og bliver inviteret til sandkager og bladroulader. Der skal være plads til udfoldelse – og om det skal være børnenes iskiosk, køkken, prinsesseslot eller sørøverhule – er det børnene, der bestemmer.
Afhængig af tid og tålmodighed kan børnene være en del af processen fra start til slut. Giv dem en hammer eller en malerpensel. Hold rejsegilde med krans og fejr, når legehuset står færdigt. Et fif er, at alle børn kan hjælpe til med at male legehuset – og hvis de bliver smurt ind i solcreme inden, hænger malingen ikke fast.
Tid til opsætning
Legehuset bygges ved at starte med bunden – fladearealet, og herefter bygger man siderne op og laver en gavl. Byg-selv-sættene er lavet, så de ikke kan samles forkert. Dette betyder, at brædderne er ens, uanset hvordan man vender den.
Huset behøver ikke vinduer og døre for at være pænt. Drivhusglas som ruder kan nemt sættes i, men går let i stykker, når børnene kaster med tingene. Børn kan godt lide at række ting ind og ud – så vinduer og døre kan fint udelades. Så undgår man også klemte barnefingre.
Sæt ikke legehuset i et mørkt og dunkel hjørne eller afkrog i haven, så børnene bliver bange for at gå derind.
Vedligeholdelsen er minimal
Overfladebehandlingen er valgfri – men giver med tiden en naturlig grå patina. Tjek legehuset et par gange om året for hvepsebo og råd, hvis det opstår. Ellers kræver legehuset ikke vedligeholdelse.
Ønsker man at overfladebehandle, kan man med fordel bruge en Gori overfladebehandling (hel dækkende eller transparant) eller Jernvitriol.
Undgå ressourcespild
Træ giver den største succesoplevelse, og man kan altid havde det liggende bagefter og bruge det til andre projekter. Når enderne bliver skåret af for at få flotte kanter, kan de brændes bagefter. Brug dem til at lave et bål i haven, hvor I kan bage snobrød. En anden mulighed er, at træstumperne kan blive en del af børnenes legeredskaber i legehuset.
Karen Cotes har lavet en artikel på husplushave.dk se den her